Restrictiile impuse de pandemia COVID-19 au adus schimbari in vietile tuturor si mai ales au dus la modificari in comportamentul alimentar.

Astfel de modificari, la care se adauga sedentarismul, starile de anxietate, atacurile de panica si rontaitul in fata televizorului duc de cele mai multe ori cresteri in greutate.

Pentru a preveni alimentatia in exces cel mai important este sa avem grija la cantitatea de alimente consumate, la dimensiunea portiilor, tinand cont mai ales de faptul ca in aceasta perioada activitatea fizica este redusa.

In conditii de stres unii oameni dezvolta tulburari de comportament alimentar. Acestia au tendinta de a manca in exces si in special alimente care le fac placere precum dulciuri, chipsuri, alune si alte lucruri bune de rontait – nu de foame, ci pentru a se recompensa sau consola.

Mai jos se regasesc cateva masuri ce pot fi luate pentru a evita cresterea in greutate:

  • Faceti un plan inainte de a merge la cumparaturi si procurati in cantitati rezonabile doar ce aveti nevoie

  • Respectati regimul obisnuit de alimentatie – 3 mese principale si una maxim doua gustari (nuci, alune, seminte, fructe, salate, iaurt fara fructe)

  • Pentru cei care mancau pe fuga semipreparate sau alimente procesate din magazine, faptul ca au mai mult timp liber este o oportunitate pentru a gati acasa. Mancarea gatita in caase este mai saraca in calorii si mai sanatoasa. Ciorbele si supele nu ar trebui sa lipseasca din meniu.

  • Optati pentru alimentele bogate in fibre, cum ar fi fructele si legumele, cerealele si alimentele integrale

  • Eliminati consumul de zahar si de alimente procesate

  • Limitati consumul de alimtene cu continut caloric mare (chiftele, mezeluri, sarmale, sosuri, maioneze, margarina, branza topita, branzeturi)

Atentie la consumul de alcool. Acesta contine 7 calorii pe gram. Bauturile alcoolice au capacitatea de a reduce arderea grasimilor de depozit si favorizeaza transformarea caloriilor alimentare in tesut adipos

Seara nu se consuma carbohidrati (paine, paste, orez, cartofi, mamaliga), deoarece organismul isi incetineste metabolismul si nu mai poate consuma glucidele, acestea transormandu-se automat in grasimi.