Bandajarea Neuromusculară (Medical Taping) reprezintă o tehnică de bandajare specifică care susţine şi stabilizează muşchii şi articulaţiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului. Aplicarea benzii atenuează durerea şi facilitează drenajul limfatic prin stimularea diverşilor receptori din sistemul somato – senzorial. Efectul de ridicare a pielii crează spaţii mai mari între ţesuturi, permiţând astfel un aport ridicat de oxigen şi o reducere a inflamaţiei în zona respectivă.
Folosirea benzilor de taping reprezintă o tehnică relativ nouă de fizioterapie în România, dar brevetată cu 25 de ani în urmă de către dr. Kase Kenzo din Japonia. Deși a început prin a fi folosită doar în competițiile sportive, dovedind o eficiență crescută a intrat treptat și in atenția medicilor de recuperare și a specialiștilor fizio-kinetoterapeuți, pentru o gama largă de patologii.
Pentru o aplicare eficientă a benzilor de taping este necesară o EVALUARE fizică detaliată, făcută obligatoriu de un specialist (kinetoterapeut, medic). Astfel, rezultatele evaluării vor indica mărimea, poziţia şi strânsoarea benzii, care poate fi aplicată în sute de feluri pentru a obține diverse efecte terapeutice:
– scade durererea și reduce inflamația;
– îmbunătățesște funcția musculare: scade gradul de contractură musculară sau crește tonusul pe musculatura slabă;
– susține funcția articulară: crește stabilitatea articulară, influențează poziția articulațiilor, influențează direcția mișcării, crește stabilitatea
– crește gradul de mobilitate și (contribuie la) menține efectul obținut prin alte terapii fizicale (ex: kinetoterapie);
– stimulează circulația, care determină o mai bună oxigenare a țesuturilor și drenajul limfatic, care ajută la eliminarea edemelor;
– crește inervația pe zonele cu tulburări nervoase;
– favorizează vindecarea cicatricilor și îmbunătățește aspectul, chiar și în cazul cicatricilor cheloide;
– grăbește vindecarea hematoamelor și a altor traumatisme musculare;
– influenţează sistemul neuromuscular și modifică posturi patologice din boli neurologice (de exemplu, după accident vascular cerebral) îmbunătățind calitatea vieții celor afectați;
– reechilibrează postura în tulburările de statică vertebrală – scolioză, cifoză, hiperlordoză
– crește performanţa sportivă;
– previne accidentările și grăbește vindecarea.
Bandajarea Neuromusculară este o procedură naturală și fară efecte secundare! De aceea gama de pacienți tratată se întinde de la sugari până la persoane vârstnice și cuprinde patologii diverse din sfera ortopedică, neurologică, reumatică și desigur, sfera sportivă.
Benzile pot fi purtate timp de câteva zile (3 – 7 zile) chiar și în timpul dușului, fiind rezistente la apă.
Tehnica potențează și pastrează efectul celorlalte proceduri de recuperare cu care recomandăm sa se asocieze (kinetoterapie, fizioterapie) și are o eficiență dovedită în fazele cronice și de recuperare ale unei accidentări, dar și când este utilizată ca măsură de prevenție a traumatismelor, mai ales de către sportivi.
Indicații și afecțiuni tratate
Ca urmare a efectelor enumerate, taping-ul este recomandat în numeroase afecțiuni ortopedice, reumatice, posttraumatice, postoperatorii sau neurologice și nu numai:
Afecțiuni ortopedice și posttraumatice:
– luxații
– entorse, sechele de entorse
– fracturi
– tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze)
– picior plat
– rupturi de ligament
– alte afecțiuni ortopedice și posttraumatice
Afecțiuni reumatismale degenerative articulare:
– spondilartroze
– coxartroze
– gonartroze
– artroze ale mâinilor
– artroze ale picioarelor
– alte afecțiuni reumatismale degenerative articulare
Afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare:
– artrite
– periartrite scapulohumerale
– bursite
– sinovite
– epicondilite
– calcaneite
– alte afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare
Alte afecțiuni osteo și musculo-scheletale:
– scolioză, cifoză, hiperlordoză,
– lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc
– contracturi, întinderi și rupturi musculare, torticolis
– îmbunătățirea activării musculare, mai exact a contracției musculare, determinându-se astfel un tonus muscular normal
Afecțiuni neurologice periferice:
– nevralgii și nevrite
– dureri din diferite cauze: hernii de disc cervicale, toracale, lombare
– alte afecțiuni neurologice periferice
Afecțiuni neurologice central sechelare după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice):
– hemipareze
– parapareze
– hemiplegii
– alte afecțiuni neurologice central sechelare după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice)
Dureri postherpetice
Ginecologie:
– dureri menstruale
– mastopatie fibrochistică
– dureri după naștere
– alte afecțiuni ginecologie
ORL:
– sinuzite
– alte afecțiuni ORL
Alte afecțiuni:
– stază venoasă cu edeme pe picioare, drenaj după operații pe ganglioni limfatici (precum mastectomia)
– amețeli, dureri de cap, constipație, sforăit
– afecțiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.
Aplicații speciale ale Taping-ului:
PEDIATRIE
Taping-ul este una din puținele ajutoare ale terapiei manuale în tratamentul de recuperare în patologia copilului. De-a lungul timpului și-a dovedit eficiența în:
– tulburari de statică vertebrală (scolioză, cifoză, etc);
– torticolis;
– afecțiuni neurologice (paraplegie, hemiplegie, tetraplegie);
– sechele posttaumatice (fracturi, entorse, luxații);
– creșterea tonusului muscular;
– posturi patologice (genu varum, genu valgum, picior plat, picior valg sau var, etc.)
ESTETICĂ CORPORALĂ
Prin stimularea circulației, a drenajului limfatic și contracția musculaturii superficiale, taping-ul contribuie la intensificarea metablismului și eliminarea mai rapidă a grăsimilor, avand un efect anticelulitic și favorizând slăbirea.
Aplicând benzile pe zonele care ne interesează, mentinute timp de 4-5 zile, organismul lucrează permanent în favoarea dumneavostră și împotriva celulitei. Astfel, în cateva zile se pot observa scăderi în circumferița picioarelor și abdomenului. Nu trebuie neglijat însă rolul unei diete sănătoase și a exercițiului fizic în această situație.
Taping-ul contribuie și la combaterea vergeturilor, în asociere cu folosirea ultrasunetelor, prin efectul său de stimulare a circulației.
GRAVIDE
Când sarcina avansează poate începe să apară discomfort datorită greutății și stazei venoase. Majoritatea gravidelor se confruntă cu picioare umflate și dureri de spate. Pentru astfel de neplăceri, taping-ul susține la cărarea “burticii” și la diminuarea discomfortului din picioare.
MASTECTOMII
Operațiile de extirpare a ganglionilor limfatici provoacă o situație patologică specifică determinând apariția edemelor membrelor sau altor zone afectate. Aplicarea benzilor asociate cu masaj manual de drenaj limfatic, vă pot ajuta organismul să fie sănătos și să-și recapete aspectul natural.
Observație
* Dacă aveți o senzație de prurit, arsură, înțepătură, iritație sau durerea se înrăutățește, anunțați kinetoterapeutul sau înlăturați imediat tape-ul pentru a nu risca reacții adverse ce pot duce la afectarea pielii.